Produkty z dużą zawartością witaminy E

jedzenie bogate w witaminę E

Jak być nieziemsko piękną cały czas i na długo utrzymać młody look? Z pewnością powinnaś zadbać, by w Twojej diecie znalazła się właściwa porcja wit. E. W których składnikach diety jej szukać i następnie poznać, że dostarczamy jej organizmowi za mało? Wyjaśnienia odszukasz niżej.

Wit. E to kluczowa witamina dla naszej skóry, ponieważ nawet poważni badacze nazywają ją „witaminą młodości”. Zachowuje się w ciele, jak rasowy łowca nagród z Dzikiego Zachodu: chwyta przestępcze oksydanty, które potęgują starzenie się i modyfikuje je w niegroźną substancję, wydalaną następnie z moczem.

Jest także ochroniarzem czerwonych krwinek przenoszących tlen do wszystkich organów (między innymi mięśni) oraz zapewniających im większą wydolność organizmu. Wit. E tworzy się wyłącznie w roślinach i tam należy ją znajdować.

Deficyt

Przy właściwym menu braki nie powstają. Wyjątkowym przypadkiem są dysfunkcje metabolizmu, które stopują jej absorpcję. Rezultatami niewystarczającej ilości wit. E wewnątrz organizmu będą między innymi kłopoty z zębami oraz kośćmi, degeneracja mięśni, anemia, szybsze starzenie się ciała, bezpłodność, wolne gojenie się ran i zwiększoną skłonność na zakażenia.

Wit. E – każdego dnia popyt

Dobowe nasycanie ludzkiego ustroju witaminą E jest zależne od ilości pochłoniętych kwasów tłuszczowych: na każdy gram wypada 0,5 mg wit., zaś jej absorbowanie polepsza się wskutek wit. A, kompleksu witamin B, wit. C czy pierwiastków jak na przykład mangan, selen czy fosfor. Generalnie uznaje się porcję 10 mg na dzień za wystarczającą dla obu płci oraz trochę większą dla w ciąży oraz karmiących pań.

Wit. E – przedawkowanie

Tę wit. właściwie trudno przedawkować, ze względu na to że choćby znaczne ilości z ekologicznego jedzenia są poprzez ciało metabolizowane oraz usuwane. Wyłącznie w razie suplementowania należy uważać na przyjmowane porcji wit., ze względu na to że przy przewlekłym przyjmowaniu 1000mg/24 h mogą objawić się migreny, wyczerpanie mięśni, dysfunkcje pracy jelit oraz problemy ze wzrokiem.

Najlepsze skarbnice wit. E

Głównie w różnych olejach (z kiełków pszenicy, słonecznikowym, sojowym), w naszpikowanych ziarnach zbóż, w zielonych liściastych jak sałata, szpinak czy kapusta, w czosnku, maśle oraz jajkach.

ORAZ obowiązkowo należy wprowadzić do diety przekąskę z włoskich orzechów, ziemnych albo migdałów – już 100 g któregokolwiek z nich kilkukrotnie przewyższa obowiązkową, codzienną dawkę.

Dodaj komentarz